Quantcast
Channel: Postari in categoria Carti | Invataturi Ortodoxe
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

1000 de intrebari si raspunsuri despre viata duhovniceasca

$
0
0

1000 de intrebari si raspunsuri despre viata duhovniceasca

Cartea de fata, nefiind un compendiu care sa epuizeze problemele de ordin spiritual – asa ceva nici nu exista – lasa loc multor intrebari. Dar, cu toate acestea, are marele merit de a ne arata unde trebuie sa cautam jaloane, unde putem afla repere.

Aceasta carte se poate cumpara de pe site-ul libris.ro (pret: 9 RON)

1. Intrebare: Depinde, oare, mantuirea noastra de imprejurarile exterioare?
Raspuns: Mantuirea noastra nu depinde de nimic exterior: important nu este faptul ca cineva este renumit sau nu, ca este bogat sau sarac, ci ca este virtuos, ca are credinta, ca se ingrijeste de izbanda duhovniceasca si ca Il iubeste pe Dumnezeu (Clement Alexandrinul).

2. Intrebare: Cum trebuie sa vietuim ca sa ne mantuim?
Raspuns: Fiecare fapta a bunei credinte si a iubirii crestine – citirea cartilor sfinte, gandurile bune, discutiile cu folos, sfanta ascultare, multumirea in ispite si in necazuri, iertarea ocarilor – poarta pecetea rugaciunii si raspandeste un miros placut inaintea lui Dumnezeu. Cu toate acestea trebuie sa ne silim, sa ne verificam in toate si caile rasfatului sa le inchidem si atunci osteneala si evlavia vor intra in obiceiul nostru (Staretul Ioan Troitki).

3. Intrebare: Care sunt cele mai mari daruri ale lui Dumnezeu?
Raspuns: Pocainta si Impartasania sunt cele mai mari dintre toate darurile lui Dumnezeu (Sfantul Varsanufie cel Mare).

4. Intrebare: De ce trebuie sa se fereasca omul duhovnicesc?
Raspuns: Nevoitorul virtutii trebuie sa se indeparteze cu orice chip de gandurile care ii intra in minte si ii alinta inima. Satana este foarte inventiv cu privire la faptele rele: atunci cand pe oamenii renumiti in evlavie nu ii poate abate de la viata si purtarea pretuite de ei si nu ii poate inclina spre ceea ce voieste el, incearca sa-i loveasca prin alt mijloc. Ii lauda ca pe niste oameni care au atins desavarsirea, apoi ii proslaveste ca pe niste sfinti si ii fericeste ca pe unii care au devenit deja prietenii lui Dumnezeu si au ajuns la culmea tuturor virtutilor. Si, astfel, nascand in ei patima mandriei, ii starneste la vrajmasie impotriva lui Dumnezeu si, in cele din urma, ii smulge din radacina ca pe o planta. De aceea, asa cum am zis, trebuie sa ne departam de gandurile patimase care ne alinta mintea si inima.

5. Intrebare: Care este cel mai important lucru pentru un crestin?
Raspuns: Cel mai important lucru este sa invete adevarata credinta (Sfantul Ambrozie al Mediolanului).

6. Intrebare: Cum sa dobandim dreapta cugetare?
Raspuns: Inceputul chipului drept al gandurilor este ascultarea si citirea Cuvantului lui Dumnezeu si cuvintele Sfintilor Parinti (Sfantul Efrem Sirul).

7. Intrebare: Ce suntem datori sa cunoastem?
Raspuns: Toti trebuie sa cunoastem voia lui Dumnezeu si care fapte sunt virtuti si care sunt pacate. Si cine nu face aceasta greseste inaintea lui Dumnezeu. De aici reiese ca cel ce ramane in intuneric si in nestiinta greseste de doua ori: si prin faptul ca nu cunoaste voia lui Dumnezeu si prin faptul ca nu foloseste mijloacele necesare pentru a o afla si intr-adins ramane in intuneric (Sfantul Teofan Zavoratul).

8. Intrebare: Cum sa ne intarim in Biserica?
Raspuns: Prin indrumarea parintelui duhovnic, prin legatura permanenta cu el; prin impartasania deasa, prin pregatirea atenta pentru impartasire, prin frecventarea dumnezeiestii slujbe, prin rugaciunea de acasa, prin citirea zilnica a Evangheliei, prin citirea cartilor cu continut religios, prin tinerea sarbatorilor si a posturilor anului bisericesc, prin prietenia si legatura cu oamenii credinciosi.

9. Intrebare: Dumnezeu ii trimite intotdeauna pe oameni la noi?
Raspuns: Nu, uneori nu Dumnezeu, ci diavolul ii trimite la noi.

10. Intrebare: Cum sa invatam viata duhovniceasca?
Raspuns: Vietuind in singuratate, ma hranesc din Dumnezeiestile Scripturi, dupa poruncile Domnului, si din talcuirea lor si, de asemenea, din predaniile apostolesti, din vietile si invataturile Sfintilor Parinti si ascult de ele; si ceea ce este pe masura intelegerii mele spre a-I face pe plac lui Dumnezeu si spre folosul meu sufletesc, transcriu si invat: in aceasta constau viata si suflarea mea. Va sfatuiesc sa faceti la fel. Eu va dau sfatul acesta spre binele sufletului, propunandu-va ceea ce pentru mine insumi socotesc a fi folositor (Sfantul Nil Sorski).

11. Intrebare: Cum trebuie sa citim Sfintele Scripturi?
Raspuns: Pentru ca citirea Scripturilor sa fie cu folos, trebuie: 1) inainte de citire sa chemam harul Duhului Sfant in ajutorul nostru; 2) sa citim fara graba, repetand de cateva ori ceea ce nu intelegem; 3) sa nu avem grija de a citi mult; 4) sa ne ferim de citirea cartilor smintitoare.

12. Intrebare: Putem invata viata duhovniceasca fara a studia la scoala duhovniceasca?
Raspuns: Fericitul Ieronim, desi nu a studiat in scolile duhovnicesti, totusi s-a format pe sine insusi prin citirea duhovniceasca si prin discutiile cu staretii duhovnicesti si cu oamenii religiosi experimentati.

13. Intrebare: Ce religii sunt considerate gresite?
Raspuns: Toate religiile care exista in lume, in afara numai de cea adevarata ortodoxa, sunt gresite si nu il mantuiesc pe om. O religie gresita este o batjocura la adresa oamenilor. Dupa moarte se descopera imediat cat de trainic a fost lucrul pe care omul si-a intemeiat nadejdea… Si cat de cumplita si de sfasietoare va fi starea celui care va vedea atunci ca a fost inselat (Sfantul Teofan Zavoratul).

14. Intrebare: De ce este important sa ne ingradim cu invatatura acasa si oriunde suntem?
Raspuns: Pentru ca fiecare lucru din lume si fiecare impresie datorata acelui lucru starnesc in om anumite ganduri, simtiri si dorinte si o anumita lucrare, potrivite cu acele impresii. Iata de ce trebuie sa ne ingradim astfel incat totul sa ne zideasca. Chiar daca un anumit lucru nu provoaca ganduri si simtiri rele, tot ne abate de la ceea ce este principal – mantuirea sufletului si nazuinta catre Dumnezeu… De exemplu, cu timp in urma, camera crestinului il zidea pe acesta prin tot ce avea in ea. Pe pereti se aflau foi de hartie de diferite marimi cu rugaciuni si cugetari din Sfintele Scripturi, o multime de icoane, tabloul Infricosatoarei Judecati, fotografii ale staretilor, duhovnicilor, schimnicilor, ascetilor, ale manastirilor si ale bisericilor.

15. Intrebare: Cum sa ne calauzim in viata duhovniceasca in vremurile noastre?
Raspuns: Pentru vremurile din urma, Sfintii Parinti propun sa avem calauza mai mult Sfanta Scriptura si scrierile patristice, fara sa respingem, insa, sfatuirea prudenta cu parintii si fratii contemporani, avand in acelasi timp in ganduri si in simtiri duhul smereniei si al pocaintei. Aceasta este lucrarea daruita de Dumnezeu vremurilor noastre si noi suntem datori sa ne folosim cu evlavie de darul lui Dumnezeu, dat noua spre mantuire (Sfantul Ignatie Briancianinov).

16. Intrebare: In ce caz sunt ostenelile exterioare fara folos?
Raspuns: Nu exista nici un folos din nici o osteneala exterioara daca nu stim ca prin osteneli sa ajungem la bunatatea launtrica.

17. Intrebare: De ce trebuie sa citim Psaltirea?
Raspuns: Nu neglijati psalmii, deoarece ei alunga din suflet duhurile viclene si sadesc in el Sfantul Duh.

18. Intrebare: De ce anume trebuie sa fie condusa viata crestinului?
Raspuns: Viata crestinului trebuie sa fie condusa de constiinta si ratiune, adica de chibzuinta alaturi de sfatul celor priceputi. Diavolul izbandeste atunci cand oamenii se incred in ratiunea lor, in chibzuinta lor si nu cer sfatul duhovnicului.

19. Intrebare: Cum trebuie sa petrecem zilele postului?
Raspuns: In timpul postului trebuie sa ne indepartam de desertaciunea lumeasca pentru a cugeta la pacatele noastre, a plange inaintea lui Dumnezeu si a pregati o spovedanie curata din inima, care ne curateste de pacate. Zilele de post trebuie sa le dedicam postului, mersului la biserica lui Dumnezeu, citirii Cuvantului lui Dumnezeu si faptelor de milostenie: sa-i vizitam pe cei bolnavi, pe cei saraci si necajiti pentru a-i ajuta.

20. Intrebare: Ce cere Dumnezeu de la om?
Raspuns: Din intreaga Scriptura vad ca ceea ce cere Dumnezeu de la om este adunat in urmatoarele: sa se smereasca inaintea aproapelui in toate, sa-si lepede dorintele lui pacatoase, sa-L roage neincetat pe Dumnezeu sa-l miluiasca si El sa-i dea mana de ajutor (Sfantul Simeon Noul Teolog).

21. Intrebare: Ce inseamna sa te departezi de lume?
Raspuns: Sa te departezi de lume inseamna sa parasesti naravurile, obiceiurile, regulile, deprinderile si cerintele care sunt intru totul potrivnice Duhului lui Hristos.

22. Intrebare: Cum sa recunoastem atractia patimasa fata de un lucru?
Raspuns: In om exista atractie pacatoasa fata de un lucru atunci cand se uita cu placere la el, se supara pe ceilalti si se cearta din cauza lui, iar atunci cand il pierde, se intristeaza pentru el.

23. Intrebare: Din ce pricina exista uneori ganduri hulitoare impotriva lui Dumnezeu, a Maicii Domnului, a sfintelor icoane si a Sfintelor Taine?
Raspuns: Sa incetam sa-l judecam si sa-l osandim pe aproapele si nu ne vom mai teme de gandurile hulitoare. Nimeni nu trebuie sa creada ca el este vinovat de gandurile hulitoare daca nu le voieste si nu consimte la ele, ci trebuie sa le atribuie diavolilor. Straduieste-te sa nu le acorzi nici o atentie (Sfantul Ioan Scararul).

24. Intrebare: Prin ce fapte se dobandeste bunavointa lui Dumnezeu?
Raspuns: Exista cinci fapte, cu ajutorul carora se dobandeste bunavointa lui Dumnezeu. Prima este rugaciunea curata, a doua – citirea Psaltirii, a treia – citirea Dumnezeiestilor Scripturi, a patra – pomenirea cu zdrobire de inima a pacatelor noastre, a mortii si a Infricosatoarei Judecati, iar a cincea – rucodelia (Monahul Evagrie).

25. Intrebare: Care este folosul rugaciunii lui Iisus?
Raspuns: Rugaciunea “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma”, savarsita permanent in inima, usuca desfraul, potoleste furia, alunga mania, inlatura tristetea, indeparteaza obraznicia, nimiceste melancolia, alunga lenea, lumineaza mintea, naste zdrobirea de inima si aduce lacrimile.

26. Intrebare: Cum trebuie sa-i cinstim pe preoti?
Raspuns: Pe preoti trebuie sa-i cinstim mai mult ca pe parinti. “Stiti voi – intreaba Sfantul Ioan Gura de Aur – cine este preotul?”. Si raspunde: “Este Ingerul Domnului”. Tocmai de aceea trebuie sa-i cinstim pe pastori, spune el, mai mult decat pe parinti, caci ei sunt slujitorii lui Hristos pe pamant si cine ii cinsteste, acela Il cinsteste pe Hristos.

27. Intrebare: Care sunt pacatele impotriva Duhului Sfant?
Raspuns: Pacatele impotriva Duhului Sfant sunt urmatoarele: 1) nadejdea prea mare in mila lui Dumnezeu; 2) deznadejdea cu privire la mantuirea noastra; 3) impotrivirea clara fata de adevar si lepadarea de credinta ortodoxa; 4) invidia cu privire la acele bunuri duhovnicesti pe care le dobandeste aproapele de la Dumnezeu; 5) aflarea in pacate si staruinta in rautate; 6) nepasarea fata de pocainta pana la sfarsitul acestei vieti.

28. Intrebare: Cu cine nu trebuie sa avem prietenie?
Raspuns: Sa nu legi prietenie si sa nu ai legatura cu vrajmasii Bisericii lui Hristos, cu ereticii, cu schismaticii, cu cei care nu tin sfintele posturi. Trebuie sa fugi de acei oameni care nu se tem de Dumnezeu si nu Il cinstesc (Cuviosul Serafim de Sarov).

29. Intrebare: Prin ce se intareste credinta?
Raspuns: Asculta Cuvantul lui Dumnezeu, predicile si invataturile, citeste Cuvantul lui Dumnezeu, pe Sfintii Parinti si cartile staretilor, cauta si intreaba, discuta si intra in legatura cu cei credinciosi, bogati in credinta; roaga-te, striga catre Dumnezeu sa-ti dea credinta, vietuieste potrivit credintei si spovedeste-te si impartaseste-te cu Sfintele Taine mai des (Sfantul Teofan Zavoratul).

30. Intrebare: Cum sa ne purtam fata de aproapele?
Raspuns: Pune-l intotdeauna pe aproapele in locul tau, iar pe tine – in locul aproapelui.

31. Intrebare: Ce este important in viata duhovniceasca?
Raspuns: Straduieste-te ca toata viata sa ai un parinte duhovnic, sa-i destainui fiecare pacat si gand si sa te bucuri de sfaturile si de invataturile lui. “Mantuirea – spune Inteleptul Solomon – consta in mult sfat, iar barbatul fara sfat isi este siesi vrajmas”.

32. Intrebare: Prin ce Ii putem fi cel mai mult bineplacuti lui Dumnezeu?
Raspuns: Prin nimic nu Ii putem fi asa de bineplacuti lui Dumnezeu decat prin suferintele si lipsurile trupesti, indurate pentru El; si prin nimic nu putem atrage atat de mult iubirea Lui de oameni ca prin lacrimi.

33. Intrebare: Cum sa luptam cu patimile?
Raspuns: Crestinul trebuie sa se straduiasca sa faca ceea ce este potrivnic patimilor, de exemplu: patima te obliga sa te impotrivesti, dar tu te silesti sa taci; patima te obliga sa te imbuibi, dar tu nu-ti dai voie sa te saturi si asa mai departe.

34. Intrebare: Cum sa privim praznuirea sarbatorilor?
Raspuns: Domnul spune in Biblie: “Sarbatorile voastre le uraste sufletul Meu”, adica sarbatorile care sunt celebrate prin betie, ospete, imbuibare si asa mai departe. In general, in zilele de sarbatoare (care nu sunt praznuite duhovniceste) se risipeste ceea ce s-a adunat in zilele de truda.

35. Intrebare: Cum sa scapam de ispite?
Raspuns:
1. Sa nu ne uitam la ceea ce fac oamenii, oricine ar fi ei, ci sa ascultam si sa fim atenti la ceea ce ne invata Cuvantul lui Dumnezeu.
2. Sa urmam viata Mantuitorului si a Sfintilor Lui.
3. Sa intoarcem auzul si ochii de la cele nefolositoare, caci prin ele, ca prin niste usi, intra in inima tot raul.

36. Intrebare: Cum sa-l invatam pe copil frica de Dumnezeu?
Raspuns:
1. Sa-l deprindem pe copil sa se inchine pana la pamant inaintea Sfintei Cruci si a sfintelor icoane si sa le sarute.
2. Sa-l ducem mai des la biserica lui Dumnezeu.
3. Cu mana lui: sa puna lumanari inaintea icoanelor, sa dea pomelnice, sa dea milostenie, sa lase banuti in cutia saracilor.
4. Sa se impartaseasca des cu Sfintele lui Hristos Taine.
5. Sa-i dam prescura si aghiasma inainte de mancare.
6. Sa-l invatam rugaciuni.
7. Sa-l ducem sa-l binecuvanteze preotul.
8. Sa-l deprindem cu cantarea si citirea acasa.
9. In prezenta copilului sa purtam discutii duhovnicesti despre Dumnezeu si mantuirea sufletului.
10. Sa-l deprindem sa-si imparta dulciurile, chiar si bucata lui de paine cu fratii, cu surorile si cu alte persoane straine.

37. Intrebare: Cum este mai bine sa-i pedepsim pe copii?
Raspuns: Nu trebuie sa-i supunem pe copii nici mustrarilor, nici pedepselor maniindu-ne si rostind cuvinte urate, pentru ca prin aceste metode sa nu-i facem sa creada ca ei indura pedepse numai pentru ca parintii lor se afla intr-o stare de neliniste.

38. Intrebare: Cum sa-i invatam pe copii cele dumnezeiesti?
Raspuns: Pe copii trebuie sa-i invatam Evanghelia cu blandete sub forma povestirilor si astfel sa semanam in inimile lor Cuvantul lui Dumnezeu.

39. Intrebare: Ce este important in osteneli?
Raspuns: Ce folos au ostenelile noastre: postul, citirea Sfintelor Scripturi si celelalte daca nu invatam sa ne smerim, sa iertam ocarile, sa-i iubim pe vrajmasi, sa ne rugam pentru cei ce ne ocarasc?!

40. Intrebare: Cum sa folosim timpul spre mantuirea sufletului?
Raspuns: Timpul este un dar pretios al lui Dumnezeu, pentru care la Infricosatoarea Judecata ni se va cere socoteala. El este folosit spre mantuire atunci cand omul isi petrece timpul: 1) in rugaciune, in convorbire cu Dumnezeu; 2) in citirea Cuvantului lui Dumnezeu; 3) in mersul la biserica lui Dumnezeu; 4) in discutii duhovnicesti; 5) in cugetarea la viata Mantuitorului Iisus Hristos, la moarte, la Infricosatoarea Judecata, la chinurile vesnice si la fericirea vesnica; 6) in lucrarea faptelor bune si a ostenelilor. Petrecerea vatamatoare de suflet a timpului consta in discutii si ocupatii desarte, in jocuri (de carti, loto) si in alte distractii, in betie, in citirea cartilor desarte, in imbuibare, in placeri pacatoase, mai ales in spectacole smintitoare.

41. Intrebare: Cum sa luptam cu gandurile pacatoase?
Raspuns: Cea mai puternica arma impotriva tuturor gandurilor pacatoase este rugaciunea, mai ales rugaciunea lui Iisus. Totusi exista si alte mijloace de lupta. Impotriva gandurilor de slava desarta si imfumurare, trebuie sa ne amintim ca trupul nostru va putrezi; impotriva mandriei – sa ne aducem aminte ca numai mandria mananca toate faptele bune; impotriva pomenirii raului – sa ne rugam pentru vrajmasi; impotriva osandirii – sa ne mustram din pricina mandriei, sa ne amintim pacatele noastre si sa ne rugam, ca Domnul sa-l indrepte pe cel cazut in pacat si sa-l miluiasca; impotriva gandurilor hulitoare – sa nu acordam atentie hulei si sa o atribuim diavolilor, sa o marturisim (in general) la spovedanie, sa citim o rugaciune pentru cel impotriva caruia este hula; impotriva gandurilor desarte – sa citim Sfanta Scriptura si sa cugetam la Dumnezeu si la cele dumnezeiesti; impotriva gandurilor desfranate – sa pomenim Infricosatoarea Judecata, chinurile vesnice.

42. Intrebare: Caror stareti, parinti duhovnici sa le cerem sfaturi?
Raspuns: Mare si mantuitor lucru este sa cerem sfatul staretilor, dar in acelasi timp Sfantul Antonie cel Mare ne-a sfatuit sa ne incredintam de dreapta judecata si de priceperea staretului si abia atunci sa ne incredem in cuvantul lui si sa primim fara cartire sfaturile lui. Semnul dupa care putem recunoaste aceste lucruri este acordul dintre cuvantul lui si Cuvantul lui Dumnezeu, asa cum a fost talcuit de Sfintii Parinti.

43. Intrebare: Ce inseamna a fi neglijent din punct de vedere duhovnicesc?
Raspuns: La aceasta intrebare ne raspunde Arhiepiscopul Arsenie. Acest lucru inseamna a te ruga cu lene, a nu fi atent la inima ta, a nu plange pentru pacate, a nu lucra impotriva gandurilor si simtamintelor rele.

44. Intrebare: Ce sunt atentia, vioiciunea si trezvia?
Raspuns: Cel ce este inchis in inima este concentrat, iar cel ce este concentrat se afla in inima. In jurul constiintei, in inima, trebuie sa se adune toate puterile: si mintea, si vointa, si sentimentul. Concentrarea mintii in inima este atentia, concentrarea vointei in inima este vioiciunea, concentrarea simtirii in inima este trezvia. Atentia, vioiciunea si trezvia sunt cele trei lucrari launtrice prin care se savarseste concentrarea sinelui si lucreaza viata launtrica. Cine le are pe ele, acela se afla inlauntrul sau (Sfantul Teofan Zavoratul). Concentrarea ii da posibilitatea de a vedea in inima gandurile, dorintele, patimile si sentimentele.

45. Intrebare: Cum este mai bine sa citim cartile dumnezeiesti?
Raspuns: Bun lucru este sa ascultam si sa citim cele dumnezeiesti, mai bun este convorbirea duhovniceasca si mai bun este cuvantul celui priceput. Mai roditor este Cuvantul lui Dumnezeu, iar dupa el – scrierile Parintilor si Vietile Sfintilor. Vietile Sfintilor sunt bune pentru incepatori; scrierile Parintilor – pentru cei avansati; iar cuvantul lui Dumnezeu (Biblia) – pentru cei desavarsiti. Inainte de citire sa-ti golesti sufletul de toate si sa te indrepti in rugaciune catre Dumnezeu. Sa urmaresti cu atentie cele citite si sa le asezi in inima. Daca ceva nu a ajuns in inima, sa starui pana cand ajunge. Trebuie sa citesti foarte incet. Sa intrerupi citirea atunci cand sufletul nu mai voieste sa se hraneasca prin citit – inseamna ca s-a saturat. Daca sufletul este uimit de un text, ramai la el si nu citi mai departe. Cel mai bun timp pentru Cuvantul lui Dumnezeu este dimineata, pentru Vietile Sfintilor – dupa masa, iar pentru Sfintii Parinti – nu cu mult inainte de culcare. Exista anumite texte ale Sfintei Scripturi care aprind duhul, lucreaza asupra inimii si provoaca zdrobire de inima si lacrimi. De aceea, asemenea texte trebuie notate si pastrate, in caz de nevoie, pentru trezirea duhului.

46. Intrebare: Ce este mai presus – a cheltui bani pentru Biserica sau a rabda sa fii furat?
Raspuns: Este la fel de bine si sa-ti cheltui mijloacele materiale pentru impodobirea bisericilor si sa induri pierderile, multumind (pentru toate) lui Dumnezeu, Proniatorului mantuirii noastre.

47. Intrebare: Care lacrimi sunt mantuitoare?
Raspuns: Lacrimile datorate supararii, jignirii nu sunt folositoare, insa cele varsate pentru faptul ca sunt lenes, ca ma supar, ca nu am dragoste adevarata pentru Dumnezeu sunt folositoare si pentru ele trebuie sa ma rog, ca Domnul sa mi le daruiasca.

48. Intrebare: Care sunt cele doua patimi cu deosebire daunatoare sufletului?
Raspuns: Toate patimile sunt rele si daunatoare sufletului, dar cele mai cumplite si mai daunatoare sunt indreptatirea de sine si iubirea pentru certuri; tocmai de aceea diavolul ne sileste sa ii contrazicem pe ceilalti pentru a ne indreptati pe noi, caci stie ca, daac vom indura si nu ne vom indreptati, vom fi indreptatiti de Dumnezeu (Arhimandritul Teofan Novoezerski).

49. Intrebare: Care este lucrul cel mai bun pentru linistea sufletului?
Raspuns: Incercand multe in viata, nu am gasit nimic mai bun pentru pacea si linistea sufletului meu decat folosirea cu masura a hranei, sederea intr-un singur loc si indeletnicirea sarguincioasa cu Cuvantul lui Dumnezeu (Ieroschimonahul Stefan).

50. Intrebare: Ce Ii place lui Dumnezeu?
Raspuns: Lui Dumnezeu Ii place purtarea blanda fata de oameni, alinarea celui suparat, apararea celui asuprit, intoarcerea ochilor de la lucrurile rele, impotrivirea fata de gandurile rele, silirea spre rugaciune (Arhimandritul Teofan Novoezerski).


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Trending Articles





Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC